Draagmoederschap

In onze eerste blog hebben we uitgelegd dat wij hopen met de hulp van draagmoederschap papa’s te mogen worden.
Hieronder proberen we in het kort zo duidelijk mogelijk uit te leggen welke vormen van draagmoederschap er zijn in Nederland. De vorm van hoogtechnologisch draagmoederschap is sinds 2020 ook toegestaan in Nederland voor twee mannen. Hieronder in het kort de verschillen.
En niet onbelangrijk: we vinden het vanzelfsprekend dat ook de moeder een plek heeft in het leven van het kind. Mocht ze dat willen dan staan we natuurlijk open voor een gesprek daarover!

Hoogtechnologisch draagmoederschap
Bij hoogtechnologisch (HT) draagmoederschap heb je naast wensvaders te maken met een vrouw die draagmoeder zou willen zijn, maar ook een vrouw die haar eicellen zou willen doneren. Bij HT draagmoederschap is het namelijk zo dat de draagmoeder niet de genetische moeder is. Zij draagt de baby dankzij de IVF- of ICSI-techniek. Hierbij worden de gedoneerde eicellen bevrucht met de zaadcellen van een van de wensvaders. Dit bevruchten gebeurt in het laboratorium. De embryo’s met de beste kwaliteit worden teruggeplaatst (één per keer).
Dit traject is beperkt mogelijk, maar o.a. bij de kliniek Nij Geertgen in Nederland. Hieraan is een uitgebreid traject verbonden met medische en psychologische intakes, waarbij gekeken wordt naar risico’s voor draagmoeder, eiceldonor en wensvaders. Daarnaast wordt door middel van een juridische procedure vastgelegd wat afspraken zijn tussen alle ‘partijen’. Ook zijn er eisen verbonden aan de draagmoeder en eiceldonor, bijvoorbeeld leeftijd, BMI, algemene gezondheid en een voltooid gezin (geen nieuwe kinderwens).
Over het algemeen geldt dat na één poging er een kans van 20-25% op een zwangerschap is. Na drie pogingen is vaak de helft van de paren zwanger.

Laagtechnologisch draagmoederschap
Bij deze vorm van draagmoederschap is de draagmoeder ook de genetische moeder. Deze vorm kan eventueel ook zonder kliniek toegepast worden. Belangrijk is hierbij om ook een juridische procedure door te lopen, waarbij afspraken worden vastgesteld met beide ‘partijen’.

Wil je naar aanleiding van ons verhaal contact met ons opnemen, dat kan via hier!