Blogs

Blog 2: DANK!

Na 4 leuke, spannende weken even weer een nieuwe blog. Allereerst willen we willen jullie allemaal ontzettend bedanken voor het delen van onze site, alle appjes, berichtjes, steun en medeleven. Het heeft ons echt een goed gevoel gegeven en dat geeft het nog steeds, super bedankt :)! We hebben ook een reactie gekregen van een ervaringsdeskundige op het gebied van draagmoeder zijn. Dit vonden wij zo treffend dat we dit even graag met jullie willen delen: 

“De vrouw die gaat reageren is die vrouw die voelt dat dit haar roeping is. En zij zal dit proces ervaren als een verrijking van haar leven. Vervulling van een wens. Zo hebben wij dit ervaren, ook mijn man en onze kinderen. Het is ook niet dat jullie maar moeten hopen dat ze het jullie gunt. Ja, je voelt je misschien kwetsbaar, zeker nu overgeleverd aan iemand die dit wil doen. Maar er is wederzijdse afhankelijkheid. De draagmoeder is ook afhankelijk van jullie. Want eerst mag je vol mee in de bubbel van zwanger worden en zwanger zijn. Maar wat is er daarna voor haar? Ook al voeden jullie dat prachtige kind volledig op, wat ook de wens van de draagmoeder is. Je gaat wel een levenslange relatie aan met de draagmoeder (en gezin van). Welke vorm dat krijgt is en blijft eerst onduidelijk. Hoe groei je naar elkaar toe? Wat zijn de gevoelens na de geboorte? Maar je zal het voelen, je voelt je verbonden door het intensieve proces. De draagmoeder heeft inderdaad dan wel even een stukje verlies verwerking na de geboorte. Een normaal proces, dat bij mij na een week of 5 redelijk normaal voelt. Maar wel even moet settelen. De wens is uitgekomen, maar er is wel een leegte. Het proces is klaar, je zit vol hormonen, je lichaam wil een kindje voeden, er zijn geen reacties meer, maar weinig mensen feliciteren je want ze zien geen baby. Jullie wel, jullie tijd is dan begonnen. Maar dan begint dus ook weer de balans zoeken met de draagmoeder en de juridische procedure. En in de toekomst steeds weer afstemmen bijvoorbeeld als er vragen komen van de kleine.” 

Dit is dus echt hoe wij het ook zien en hopelijk ziet de eventuele draagmoeder dit ook zo. Daarnaast natuurlijk nog veel meer reacties, waarbij ook Radio en TV, maar dit laten we voor nu nog even achterwege. Er zitten gelukkig ook een paar reacties tussen die ons verder kunnen helpen. Deze komen overigens nog steeds binnen waar we heel blij mee zijn en hopen dat het nog meer gebeurt want dit hebben we nodig! De vervolgstappen zijn nu het ontmoeten van de eventuele draagmoeder. Voor ons allebei super spannend, tegelijkertijd wil je niet te veel verwachten om zo de kans op teleurstelling te verkleinen. Zoveel vragen gaan door ons hoofd, waar spreek je af, waar heb je het als eerst over, hoe is diegene, wat is de achtergrond, waarom heeft ze gereageerd, hoelang blijf je, vindt ze ons wel leuk, is ze serieus/heeft ze er goed over nagedacht etc. Over deze gesprekken later meer, want dat is ook een rollercoaster. Nu net een weekje ski vakantie gehad in Winterberg, heerlijk genieten en even afleiding van dit traject waar je toch wel veel mee bezig bent (bewust en onbewust) en daarna weer vrolijk verder! 

Onze eerste Blog: Het begin!

Het is nu eind november en we zijn gestart met het maken van onze eigen website. Dit komt niet uit de lucht vallen. We zijn al best een tijdje aan het nadenken over hoe we onze wens samen met een draagmoeder hopelijk kunnen vervullen. Hieraan voorafgaand zijn al veel opties voorbijgekomen zoals adoptie, pleegouderschap en co-ouderschap. Adoptie is niet onze eerste keuze, want dit is een langdurig proces wat heel veel geld kost en er zijn gewoonweg te weinig landen voor mannelijke stellen om te kunnen adopteren (slechts 2!). Daarnaast willen wij heel graag samen een kind opvoeden en het hele proces meemaken. Daardoor staan pleegouderschap en co-ouderschap bij ons niet op de eerste plaats en hebben we voor draagmoederschap gekozen.

In september zijn we in Amsterdam geweest voor een bijeenkomst van stichting Meer dan Gewenst, waarbij er veel info is gegeven over mensen in onze situatie. Oftewel, stellen die niet eenvoudig samen op de natuurlijke weg ouders kunnen worden. Deze bijeenkomst was erg leerzaam en heeft ons denkproces versneld. Ook door middel van gesprekken met andere wensvaders kregen we een kijkje in hun proces. Vanaf dit punt zijn we bezig geweest om een zo concreet mogelijk plan op te stellen, voor zover dit natuurlijk mogelijk is. We vinden het allebei wel een gek gevoel om zo publiekelijk naar buiten te treden met onze wens. In eerste instantie is dit niet de normale gang van zaken, maar wij zijn er van overtuigd dat op deze manier wij veel mensen zullen bereiken. Het doel heiligt de middelen in dit geval :).

De maanden tussen september en november hebben we veel gesprekken gehad met onze ouders, broers en zussen, vrienden en collega’s. Iedereen heeft er wel een mening over. Zo is het natuurlijk zeer begrijpelijk dat het toch echt wel heel moeilijk kan zijn om een kindje die je gebaard hebt uiteindelijk mee te zien gaan met een ander. Het is niet zomaar iets om een kindje wat 9 maand in de buik van de moeder zit aan een ander te gunnen. Gelukkig zijn er ook veel mensen die de andere kant van het verhaal benoemen, namelijk hoe mooi het is dit ultieme geluk voor een ander mogelijk te maken. 

Online en ook via uitgebrachte boeken kan je veel ervaringen lezen over andere stellen die via verschillende routes wel of niet tot het uitkomen van hun grote wens zijn gekomen. Zo hebben wij ons ook ingelezen, bijvoorbeeld met het boek Papa’s 2 Be, hoe twee mannen papa’s worden. Een aanrader! Maar één ding is duidelijk, je zal toch echt je verhaal breed moeten delen. Je moet in contact komen met elkaar. En dat is best lastig, omdat het zo’n gevoelig onderwerp is. In een ‘normale’ situatie hoef je niet eerst van alles te bespreken en op papier te zetten om met deze wens te beginnen. Toch gaan we er de volle 100% voor, want hoe gaaf is het als we straks zo’n kleine baby mogen verwelkomen in de familie!

Heel tof is dat een collega van Thijs en haar vriend ons aanboden om ons te helpen met de website en zo een start te kunnen maken voor ons avontuur. Aan ons nu de schone taak om ons verhaal goed op te schrijven, de site af te maken en dan te gaan delen… Spannend!

Wil je meer lezen over de 2 vormen van draagmoederschap, klik dan door naar draagmoederschap.
Wil je contact opnemen met ons? Dat kan! Klik op contact om ons een bericht te sturen of via onze socials contact te zoeken.